Laura Bell

Het Parool, juli 2023
Laura Bell


Music supervisor Laura Bell (37) kiest de muziek bij films en series. Dagelijks melden zich daarom zo’n 150 artiesten en platenlabels bij haar en heeft ze al duizenden songs verzameld die ze ooit ergens wil plaatsen. ‘Het is een sport om de geijkte hits te vermijden.’
Klik hier als u niet over een abonnement beschikt.

Joy Delima Het Parool, maart 2023
Joy Delima


Dit jaar is Joy Delima (28) niet te missen. Ze speelt in twee series, is te zien in de Netflixfilm Happy Ending en onlangs verscheen haar columnbundel Goed komen. Maar achter de schermen was het niet altijd genieten. ‘Nu denk ik: nee vriend, ik ga hier wat van zeggen. En dan moet jij je baan kwijtraken, niet ik.’
Klik hier als u niet over een abonnement beschikt.
Philippa van Loon Het Parool, januari 2023
Philippa van Loon


Kunstenaar Philippa van Loon (58) groeide op in weelde aan de Keizersgracht, als telg van een adellijke familie met een roemrucht verleden – een bitterzoete erfenis. ‘Ik was liever in een minder vermogende familie opgegroeid met gezelligheid en warmte.’
Klik hier als u niet over een abonnement beschikt.
Bernadette Corstens NRC, januari 2023
Bernadette Corstens


Bernadette Corstens ontwierp kostuums voor kaskrakers als Pietje Bell en Minoes. Ze kent de kwetsbaarheden en onzekerheden van acteurs en helpt ze bij hun transformatie. „Ik werk op huidniveau.”
Kristian Koreman RAUM magazine, januari 2023
Kristian Koreman


Landschapsarchitect Kristian Koreman was in 2021 met zijn bureau ZUS de curator van de expositie RAUM der Lusten op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Met ruige objecten van onder meer Maarten Baas en Atelier van Lieshout creëerde hij een avontuurlijk landschap om bewoners uit te dagen tot een nieuw gebruik van de openbare ruimte. Niet al zijn dromen kwamen uit.
Alexander Reumers NRC, november 2022
Alexander Reumers


Alexander Reumers is een van de meest gevraagde filmcomponisten van Nederland. Die status kreeg hij niet cadeau. „Als ik begin met een nieuw project moet ik altijd door een muur heen.”
Manon Spierenburg Het Parool, oktober 2022
Manon Spierenburg


Vanaf haar twintigste wordt schrijfster Manon Spierenburg (54) heel geleidelijk doof. Zonder het te beseffen leunt ze steeds meer op liplezen en lichaamstaal. Niemand heeft door dat ze mensen zelden verstaat, ook zijzelf niet. In Doof! beschrijft ze vol zelfspot de hachelijke en pijnlijke situaties die dat oplevert.
Klik hier als u niet over een abonnement beschikt.
Tom Lanoye Libris Vol van boeken, april 2022
Tom Lanoye


Thuis bij de Vlaamse auteur Tom Lanoye, die uitgebreid verhaalt over zijn schrijfproces. “Na het schrijven in een put vallen? Belachelijk. Nee, gewoon, hup, naar het volgende!”
Shamira Raphaëla NRC, april 2022
Shamira Raphaëla


Gesprek met regisseur Shamira Raphaëla over haar nieuwe film Shabu, de ethiek van documentairemaken en haar reis als maker van kleur in de veelal witte omroepwereld.
Sándor Soeteman NRC, maart 2022
Sándor Soeteman


Sándor Soeteman monteerde speelfilms als De jongens van Bontekoe en De hel van ’63 en series als De Prooi, Klem en Toren C. Als editor ziet hij de trucjes en valkuilen van iedere acteur. Een gesprek over het ambacht van de drama-montage.
Folkert de Jong Zin, november 2021
Folkert de Jong


Kunstenaar Folkert de Jong (1972) was eind twintig toen zijn duistere installaties, opgebouwd uit felgekleurd purschuim, werden omarmd door internationale musea en de Hollywood-jetset. De beurscrash van 2008 bracht niet alleen de kunstwereld terug op aarde maar luidde ook zijn persoonlijke catharsis in.
Paul Groot Zin, oktober 2021
Paul Groot


Openhartig gesprek over zijn achtergrond, mannelijkheid en melancholie. “Homo zijn was niet de bedoeling, dat hebben mijn ouders me onbewust meegegeven."
Liesbeth van der Pol Zin, september 2021
Liesbeth van der Pol


Op haar 17e gaat architect Liesbeth van der Pol (1959) op een architectenbureau werken. Drie jaar later neemt haar leven een radicale wending als ze zwaar depressief in een inrichting wordt opgenomen. Als begin-vijftiger wordt ze de eerste vrouwelijke Rijksbouwmeester, maar de balans tussen enthousiasme en doordenderen blijft heikel. “Lekker vliegen en dan boem.”
Yang Yang Cai Avrotros Klassiek Presenteert!, september 2021
Yang Yang Cai


Thuis bij pianiste Yang Yang Cai (23), die haar eerste noten speelde in het Chinese restaurant van haar ouders. "Muziek is mijn ontsnappingsplek. Ik groeide op tussen twee culturen: Oost en West. Ik was een kind dat altijd ‘waarom’ vroeg, maar voor mijn gevraag was weinig ruimte."
Hans Klok Drempel, mei 2021
Hans Klok


Illusionist Hans Klok (52) flirt op het podium met leven en dood. Maar na het overlijden van zijn ouders en zijn showpartner Nathalie vermoedt hij dat sterven in het echt geen grote verdwijntruc is. “Ik denk dat je doordroomt na je dood.”
Animato Kwartet Avrotros Klassiek Presenteert!, januari 2020
Animato Kwartet


Op bezoek in Den Haag bij de twintigers van het Animato Kwartet. Over samenspel, strenge docenten en huilsessies. “Stilte is de mooite vorm van spanning.”
Adriaan van Dis Vol van boeken, mei 2021
Adriaan van Dis


Met KliFi, woede in de republiek Nederland, schetst Adriaan van Dis (74) een verward Nederland waarin alle boze dromen werkelijkheid zijn geworden. Van Dis: “Ik hoop dat als je het uit hebt, je je enigszins ongemakkelijk voelt.”
Sjoerd Kuyper Zin, mei 2021
Sjoerd Kuyper


Auteur Sjoerd Kuyper (1952) zou op zijn 69ste een tevreden man kunnen zijn. Hij woont gerieflijk bij strand en bos, hij is al een halve eeuw gelukkig met zijn vrouw Margje en zijn kast puilt uit met prijzen voor zijn kinder- en jeugdboeken. Toch knaagde er iets. Onlangs gooide hij radicaal het roer om.
Kira Wuck Zin, april 2021
Kira Wuck


Schrijver en dichter Kira Wuck (1978) dook voor haar boek De Knikkerkoning in het leven van haar jong overleden hippieouders. Haar onvoorspelbare jeugd met hen leverde ook de bouwstenen voor de tegen de klippen op levende personages in haar bekroonde poëziedebuut Finse Meisjes.
Marcel Moering Zin, februari 2021
Marcel Möring


Zijn moeder, gekweld door depressie en oorlogstrauma, sloeg hem met een pollepel. Zijn ‘rare’ vader zocht zijn heil buitenshuis. Dus zodra auteur Marcel Möring (1957) kon lezen bouwde hij woord voor woord zijn eigen wereld – een kathedraal van bijbeldikke romans.
Dieuwertje Zin, december 2020
Dieuwertje Blok


Presentatrice Dieuwertje Bok maakt de balans op van haar relaties, de erfenis van haar ouders en veertig jaar televisiemaken. “Jongens, ik heb geen zin meer in screentesten met tig anderen. Jullie weten wat ik kan.”
Els Dottermans Zin, augustus 2020
Els Dottermans


Actrice Els Dottermans (1964) is de grande dame van het Vlaamse toneel en is al 25 jaar samen met de Nederlandse acteur Han Kerckhoffs. Haar levensgeluk kreeg ze niet cadeau. Over haar macho vader, getroebleerde moeder en dominante regisseurs.
Typhoon Zin, juni 2020
Typhoon


Op zijn 35ste heeft Glenn de Randamie (1984), die als Typhoon festivalsbetovert met zijn filosofische en opzwepende rap, meer soulsearching en therapie gedaan dan de gemiddelde vijftiger. Het zoeken naar de precaire balans tussen depressie, ego, perfectionisme en loslaten vergt dagelijks onderhoud.
Emma Laurijssens Zin, maart 2020
Emma Laurijssens van Engelenhoven


Emma (1970) leidde een ‘kleurloos bestaan’ als IT-er. Tot ze halverwege de veertig de sprong waagde naar een nieuw leven als vrouw. Op de drempel van de vijftig is ze gelukkig getrouwd met transvrouw Eva (1947). “We zijn gewoon opnieuw begonnen.”
Porgy Franssen Zin, maart 2020
Porgy Franssen


Bijna veertig jaar jakkerde acteur Porgy Franssen (1957) van toneelrol naar filmrol. Het leverde hem al jong een oeuvreprijs op maar kostte hem zijn relaties. Nu, als man van 62, heeft hij het roer omgegooid. “Het grote belonen is begonnen.”
Stef Bos Zin, maart 2020
Stef Bos


Stef Bos (1961) zoekt zo’n dertig jaar na zijn monsterhit Papa nog altijd het avontuur. Thuis in zijn boerderij op de grens van Nederland en België praten we over literatuur, de lessen van zijn ouders en de harde realiteit van het leven in zijn tweede vaderland: Zuid-Afrika. Altijd je ogen openhouden voor de echte wereld, is zijn devies, met als doel: ‘zingen vanuit je kloten’.
Frank Wieland Zin, september 2019
Frank Wieland


Op 4 juli 2019 veroordeelde rechter Frank Wieland crimineel Willem Holleeder tot een levenslange gevangenisstraf- het laatste vonnis van zijn carrière. Met het bereiken van zijn zeventigste verjaardag blikt hij terug en vooruit, op de zin van zijn werk en zijn leven.
Petra Laseur Zin, augustus 2019
Petra Laseur


Als actrice Petra Laseur in november 2019 haar 80ste verjaardag viert, staat ze precies 60 jaar op het toneel. Aan de hand van haar meest dierbare bezittingen kijkt ze nuchter terug op haar rijke leven. “Ik vind het welletjes.”
Marcel Musters Zin, april 2019
Marcel Musters


Acteur en theatermaker Marcel Musters (1959) is volop bezig zijn leven te herijken. “Het was voor mij het belangrijkste dat ik iets werd. Ik vind het jammer dat vroeger nooit tegen mij is gezegd, dat je al iets bent voordat je iets moet worden.”
Jonge Cabaretieres Zin, januari 2019
Jonge Cabaretières


De nieuwe generatie jonge cabaretières verbindt diep-persoonlijke verhalen met intelligente maatschappijkritiek. Het resultaat is fris, prikkelend, en prijswinnend theater.
Frank Westerman Zin, december 2018
Frank Westerman


Schrijver Frank Westerman geeft zich bloot over zijn jeugd, dadendrang en calvinisme.
Ben Sombogaart Zin, oktober 2018
Ben Somboogaart


Hitregisseur Ben Sombogaart over Beatrix, controledrift en vechten tegen schaamte.
Diana Matroos Margriet, september 2018
Diana Matroos


Buitenhof-frontvrouw Diana Matroos over kansen pakken, racisme op de werkvloer en opgroeien met een verslaafde vader.
Barbara Stok Zin, juni 2018
Barbara Stok


In een wereld waar de smartphone het levensritme bepaalt, kiest gelauwerd striptekenaar Barbara Stok voor de rust van een boswandeling, een zeiltocht of een ontspannen uurtje achter de naaimachine. Het geeft haar de concentratie om zich te richten op de kleine en grote levensvragen die ze speels in haar boeken verbeeldt.
Stefan Stasse Zin, juni 2018
Stefan Stasse


Radiopresentator Stefan Stasse over zijn zoektocht naar een eigen geluid, de erfenis van zijn vader, en het worstelen met een midlifecrisis.
Tom de Ket Zin, mei 2018
Tom de Ket


Theatermaker Tom de Ket ageert met Het Pauperparadijs en het gezelschap De Verleiders ageert hij tegen sociale uitsluiting in een wereld waarin graaien de norm lijkt. Maar in zijn exuberante persoonlijkheid broeit ook weemoed, om alles wat hij al jong verloor.
Eric Vaarzon Morel Zin, januari 2018
Eric Vaarzon Morel


Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel (1961) groeide op met een moeder die flamenco danste en een vader die elke dag schilderde. Verliefd op het vrije kunstenaarsleven van thuis trok hij al jong met zijn gitaar langs de podia. Maar één hartenwens is nooit uitgekomen: kijken in de ziel van zijn vader.
Rob de Nijs Zin, december 2017
Rob de Nijs


Zanger Rob de Nijs (1942) brengt al 55 jaar zijn fans in vervoering. Op zijn 69-ste werd hij voor de derde keer vader. Maar het leven is heel erg moeilijk, constateert De Nijs. Elke avond gaat hij biddend in gesprek met Jezus en zichzelf. “Ik streep weg: wat heb ik goed gedaan, en wat niet?”
Ed Spanjaard Zin, november 2017
Ed Spanjaard


Dirigent en pianist Ed Spanjaard (1948) is na ruim veertig jaar in het vak begonnen als dirigent van het Orkest van het Oosten. In Zin vertelt hij over wat hem drijft en inspireert.
Nanouk Leopold Zin, oktober 2017
Nanouk Leopold


Regisseur en scenarist Nanouk Leopold (1968) won al drie Gouden Kalveren en debuteert dit najaar als regisseur bij Toneelgroep Amsterdam. Haar inspiratie is gelaagd en persoonlijk, van kunst, dans en natuurkunde, tot haar antiautoritaire hippie-jeugd.
Liz Snojink Zin, september 2017
Liz Snoijink


Actrice Liz Snoijink (1955) verbeeldt in haar rollen vaak de verfijnde wereld waarin zij opgroeide, zorgvuldig gevormd door haar kunstminnende vader. Maar haar hart gaat pas snel kloppen als zij wordt uitgedaagd.
Sven Ratzke Zin, september 2017
Sven Ratzke


2017 is het jaar van performer en theaterdier Sven Ratzke (1976). De Amsterdammer is voor zijn Bowie-show STARMAN genomineerd voor de prestigieuze Australische Helpmann Award, en debuteert met een eigen talkshow bij de Duitse televisie. Zijn nieuwe programma heet Homme Fatale.
Bart Chabot Margriet, augustus 2017
Bart Chabot


Zes dingen tegelijk doet Bart Chabot (63) en de laatste jaren heeft hij nog meer haast gekregen. Zijn nieuwe doel? De ultieme roman schrijven, voordat het te laat is.
Jan Benthem Zin, juni 2017
Jan Benthem


Schiphol, de Noord/Zuidlijn en de drie grootste stations van Nederland. Architect Jan Benthem (1952) ontwierp ze allemaal, samen met collega Mels Crouwel. Na veertig in het vak gaat hij nog steeds voor niets meer dan de essentie.
Paul Groot Zin, april 2017
Jack Poels


Van onzeker en ongelukkig jongetje groeide Jack Poels (1957) uit tot liedjesschrijver en zanger van de Noord-Limburgse band Rowwen Hèze. En die band gaat voor alles. Nu ja, asperges en zijn iPhone doen er ook toe. En Jolanda natuurlijk, met wie het helemaal klopt.
Paul Groot Margriet, januari 2017
Paul Groot


Acteur Paul Groot (49) maakte naam met zijn persiflages in Kopspijkers en Koefnoen. Maar na vijftien jaar is de lach voor hem niet heilig meer. Tijd voor een serieuzer soloprogramma?
Dominique van der Heyde Zin, januari 2017
Dominique van der Heyde


Parlementair verslaggever Dominique van der Heyde (1964) vroeg voor haar 16de verjaardag een abonnement op NRC en daagde haar autoritaire vader uit in politieke discussies. Toch vond ze haar roeping als journalist pas op haar 32ste. “Ik heb mezelf een schop onder mijn reet gegeven.”
Piet Oudolf Holland Herald, november 2016
Piet Oudolf


Interview met Piet Oudolf (71), tuinontwerper extraordinaire.
Ronald van der Kemp Zin, november 2016
Ronald van der Kemp


Mode-ontwerper Ronald van der Kemp tekent al 25 jaar voor grote modehuizen. Pas op zijn 50ste waagde hij zich aan een collectie onder eigen naam. Gesprek over zijn jeugd, liefde en de ups en downs van ondernemen in de internationale mode.
Alexander Pechtold Margriet, september 2016
Alexander Pechtold


Uitgebreid vraaggesprek met D66-fractieleider Alexander Pechtold over zijn drijfveren in werk en persoonlijk leven.
Alexander Joke Bruijs Margriet, augustus 2016
Joke Bruijs


Joke Bruijs (1952), actrice, zangeres en allround showvrouw, staat al 50 jaar op de planken. Gesprek over haar Spartaanse jeugd, grote liefdes en haar gretigheid voor het vak.
Charles den Tex Zin, juli 2016
Charles den Tex


Thrillerschrijver Charles den Tex (1952) over zijn schrijfproces, zijn ouders en de rol van hypes en emotie in de moderne maatschappij.
Elsie de Brauw Margriet, Mei 2016
Elsie de Brauw


55 is actrice Elsie de Brauw, en haar leven is drukker dan ooit. De afgelopen jaren speelde ze over de hele wereld en rekende ze af met de woede die ze opdeed in haar jeugd. Deze zomer stort ze zich op een nieuw doel: zelf theater maken, op kleine schaal.
Femke Halsema Zin, Maart 2016
Femke Halsema


Ze noemt zichzelf sentimenteel en behaagziek, en wilde vroeger actrice worden. Onlangs bracht ze haar memoires uit: Pluche. Oud-GroenLinks-boegbeeld Femke Halsema: “Ik mis niks aan de politiek, behalve de mensen.”
Boekenvrouwen Zin, Maart 2016
Vijf uitgeefsters over de jacht op het ultieme boek


In hun jeugd werden ze verliefd op boeken. Nu jagen deze vijf boekprofessionals tot ver over de landsgrenzen en tot diep in de nacht op boeken die wij móeten lezen.
Hidde van Seggelen Holland Herald, Maart 2016
Hidde van Seggelen


Drie jaar geleden kon galeriehouder Hidde van Seggelen (42), gevestigd in Londen, alleen maar dromen van een stand op de toonaangevende kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht. Nu cureert Van Seggelen er een tentoonstelling met hedendaagse kunst, TEFAF curated, en is lid van het bestuur. “TEFAF is performen op het hoogste niveau.”
Annemarie Penn Zin, Februari 2016
Annemarie Penn-te Strake


Oud-rechter en kantoorartikelenfetisjist Annemarie Penn-te Strake (1953) is burgemeester van Maastricht. Aan de hand van voorwerpen vertelt ze wat haar vormde.
Miloushka en Harry Zin, Januari 2016
Harry en Miloushka


Over álles kon ze het met hem hebben. Miloushka werd knetterverliefd op haar acht jaar oudere collega. Maar wat Miloushka niet wist, was dat Harry getrouwd was. Nu hebben ze het fijner dan ooit. “Er komt niets meer tussen ons.”
Lucas en Arthur Jussen Zin, December 2015
Lucas en Arthur Jussen


Pianisten Lucas (1993, links) en Arthur (1996) Jussen trekken al sinds hun vroege jeugd met succes langs de wereldpodia. Hun toekomst ziet er zonnig uit, maar soms knaagt dat juist. Arthur: “Ik vind het gek dat ik nu, op mijn 18de, al weet wat me te doen staat voor dekomende veertig jaar.”
André Kuipers en Milouska Meulens Margriet, Oktober 2015
André Kuipers en Milouska Meulens


Door hun werk – hij als ruimtevaarder en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, zij als presentatrice van Vroege vogels – zijn ze beiden zeer betrokken bij de natuur. Een gepassioneerd gesprek tussen André Kuipers (57) en Milouska Meulens (42)over opvoeding, romantiek en idealen.
Eric Vloeimans Zin, September 2015
Eric Vloeimans


Trompettist Eric Vloeimans(1963) speelt al veertig jaar, maar pas nu voelt het alsof hij zijn lichaam – zijn instrument in feite – perfect onder controle heeft. “Na zoveel bloed, zweet en tranen kan ik eindelijk de vruchten plukken.”
Went en Navarro ELLE, Augustus 2015
Went&Navarro


‘Image architects’ Arjen Went (38) en Manon Navarro (36) verhuisden tien jaar geleden van een klein appartement naar een groot woonatelier in Amsterdam-Noord. Voor ELLE bevroeg ik hen over stijl en smaak.
MTheklaELLE, Juli 2015
Thekla Reuten


Intiem gesprek met actrice Thekla Reuten (39) over haar ouders, haar geliefde Gijs Naber en de harde lessen van het vak. “Als ik alleen in Nederland had gespeeld, had ik met mijn spel eerder de diepte in kunnen gaan.”
Mieke en RosemaryZin, Mei 2015
Mieke en Rosemary


Voor mijn openhartige interviewserie 25+ spreek ik met stellen die langer dan 25 jaar samen zijn. Mieke: “Die mond is mooi, die kont is mooi.” Rosemary: “Het bij elkaar willen blijven, het houden van, zit er heel diep in.”
Gijs NaberElle, April 2015
Gijs Naber


Acteur Gijs Naber (34) sleepte al een Arlecchino binnen, een Musical Award, én een Gouden Kalf, voor zijn ontroerende en komische rol in de film Aanmodderfakker. Hij wil de beste worden in zijn vak. Maar niet tot elke prijs, vertelt hij mij voor ELLE.
Debora en KlaasZin, April 2015
Debora en Klaas


Voor mijn openhartige interviewserie 25+ spreek ik met stellen die langer dan 25 jaar samen zijn. Klaas: “Volgens haar ben ik autistisch.” Debora: “Soms denk ik: ik pas helemaal niet bij hem.”
Beppie Melissen 2Margriet, April 2015
Beppie Melissen


Het grote publiek kent haar als de robuuste tante in Gooische Vrouwen, maar als kind werd ze ‘de muis’ genoemd. Actrice Beppie Melissen (63) over schaamte, dood, en de erfenis van haar pittige moeder.
Youp van 't HekZin, Maart 2015
Youp van 't Hek


Schrijven zal hij altijd blijven doen. “Het is mijn manier van ademen.” Maar met 41 podiumjaren overweegt Youp van ’t Hek (1954) wel af te zwaaien als cabaretier. “Ik voel: na de oudejaarsconference doe ik nog één mooi programma.”
Frank KetelaarZin, December 2014
Frank Ketelaar


Frank Ketelaar (1960) is, met De prooi, Overspel en Hij gelooft in mij, een van de succesvolste scenaristen van Nederland. “Mijn broer werd magazijnchef bij een pompstation. Dat gold bij ons thuis als een topbaan.”
25 Plus Patty en RensZin, December 2014
Patty en Rens


Voor mijn openhartige interviewserie 25+ spreek ik met stellen die langer dan 25 jaar samen zijn. Rens: „Ik gaf het geld uit voordat het binnenkwam.” Patty: „Ik heb hem een paar keer moeten saneren.”
Elsie de Brauw Zin, November 2014
Elsie de Brauw


In het binnenste van actrice Elsie de Brauw (1960) kolkten lange tijd angst en onzekerheid. Nu ze de 50 voorbij is, rekent ze af met die erfenis uit haar jeugd. “Het duo ik ben niks en ik kan niks wens ik niet meer toe te laten.”
Siep en PeterZin, Juli 2014
Siep en Peter


Siep: “Vroeger hadden we een vaste koffer waarmee we kwaad wegliepen.” Peter: “Siep wil graag aandacht: de klassieke man-vrouw verhouding.”
Ed WubbeZin, Juni 2014
Ed Wubbe


Choreograaf en artistiek leider van het Scapino Ballet Ed Wubbe (1957) is zoals hij zegt “een late beginner”. Pas op zijn 18de begon hij met dansen, vier jaar geleden werd hij voor het eerst vader.
Wim en Joke Zin, Juni 2014
Wim en Joke


Wim: “Zij heeft de prijs moeten betalen voor haar keuze voor mij.” Joke: “Het was hij en ik tegen de boze buitenwereld.”
Michiel van Erp Zin, Mei 2014
Michiel van Erp


Michiel van Erp (1963), regisseur en documentairemaker, werkt hard én feest hard. “Ik wil geen burgermansbestaan leiden.”
Wende Snijders Elle, April 2014
Wende Snijders


Wende Snijders (35) stopt vele dromen in één leven. Ze zingt haar eigen nummers, reist de wereld rond, schildert, werkt aan een internationale doorbraak en heeft met de film Zurich haar eerste filmrol te pakken.
Pieter Kramer SlaapkamersVPRO Gids, April 2014
Pieter Kramer


Eén bed, twee geliefden, drie vaste camera-instellingen en regisseur Pieter Kramer als empathisch interviewer aan het voeteneind. Inzoomen op relaties in Slaapkamers.
Televisie in BhutanVPRO Gids, Maart 2014
Televisie in Bhutan


Vijftien jaar geleden verloor Bhutan haar onschuld met de introductie van televisie en internet. Oud-regisseur Rudolf Spoor trainde de kersverse omroepmedewerkers bij hun eerste wereldwijde uitzending. Documentairemaker Thomas Balmès registreerde de overgang naar het nieuwe tijdperk in zijn fraai gestileerde Happiness.
Hans CleversZin, Maart 2014
Hans Clevers


Geneticus Hans Clevers (1957) is Robert Dijkgraafs opvolger als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. “Mijn geest stopt nooit, Eefke wordt er soms knettergek van.”
25 Plus Helen en MehmetZin, Februari 2014
Helen en Mehmet


Voor Zin maak ik de rubriek 25+, over lange liefdes. In deze aflevering spreek ik Helen en Mehmet. Helen: “Jezelf kwetsbaar opstellen, dat vond hij heel lastig.” Mehmet: “Zonder Helen was ik een andere man geworden.”
Ed werd EllenZin, Februari 2014
Ed werd Ellen


Ed Kuipers had het allemaal: twee goedlopende bedrijven, een prominente rol in een succesvol tv-programma, een liefhebbende vrouw en twee kinderen. Tot rond zijn veertigste de knagende onrust uit zijn jeugd tot uitbarsting kwam. Drie jaar geleden nam hij een radicaal besluit waarmee hij alles op het spel zette. De “stoere Viking” werd volbloed vrouw.
Addy van den KrommenackerZin, Januari 2014
Addy van den Krommenacker


Modeontwerper Addy van den Krommenacker (1950)is in zijn werk maximalist. Thuis is hij eerder een minimalist. De weinige bezittingen waarmee hij zijn huis decoreert, lezen als zijn biografie.
Column over mijn relatierubriek 25+Zin, Januari 2014
Column over mijn relatierubriek 25+


Journalist Minou op den Velde deed er al 25. Stellen die 25 jaar – of langer! – samen zijn en nog steeds stapelverliefd zijn op elkaar. Zou ze nu het grote geheim achter de langdurige liefdesrelatie kennen?
Annejet van der ZijlZin, December 2013
Annejet van der Zijl


Schrijfster Annejet van der Zijl (1962) beschrijft exotische levens, maar vindt reizen eng en ingewikkeld. Liever droomt ze in haar verbeelding, omringd door voorwerpen die ze kreeg van dierbare vrienden.
25 Plus Peter en JoepZin, December 2013
Peter en Joep


Met Joep en Peter hield ik één van de leukste interviews uit mijn serie 25+. Lees en geniet van hun openhartigheid en mooie bespiegelingen over hun lange liefde.
Kees MoelikerZin, November 2013
Kees Moeliker


Bioloog Kees Moeliker (1960) schaamt zich niet voor zijn passies: bij hem mag de placenta van zijn dochter gewoon op het dressoir. Geniet mee van een rondleiding langs zijn meest dierbare bezittingen.
Tamara BosVPRO Gids, November 2013
Tamara Bos


Met de serie Zusjes presenteert gelauwerd scenarioschrijver Tamara Bos een subtiel verhaal over twee zusjes op weg naar volwassenheid. Gesprek over verkapte regieaanwijzingen, maatschappelijke stellingname en mannetjesdrama.
Sacha PolakElle, Oktober 2013
Sacha Polak


Regisseur Sacha Polak (31) beleefde in 2012 het mooiste én moeilijkste jaar uit haar leven. Haar speelfilmdebuut Hemel werd juichend ontvangen, maar ondertussen moest ze een ingrijpende beslissing over haar toekomst nemen.
Lieve JorisZin, Oktober 2013
Lieve Joris


De Vlaamse schrijfster Lieve Joris (1953) wilde als jonge vrouw niets liever dan weg van huis. Nu brengen haar meest geliefde bezittingen haar juist dichter bij de familieleden met wie ze ooit worstelde.
Marloes KrijnenZin, September 2013
Marloes Krijnen


Marloes Krijnen (1955), directeur van fotografiemuseum FOAM in Amsterdam, over liefde, verlies, en haar opvoeding, “Tot vier uur 's nachts liet mijn vader me sommen opdreunen.”
Francine HoubenZin, Augustus 2013
Francine Houben


Architecte Francine Houben (1955) leidt ons rond door het huis dat ze twintig jaar ontwierp voor haar toen jonge gezin. Aan de hand van haar meest dierbare bezittingen toont zij zich een vrouw die haar omgeving én haar persoonlijke leven met durf heeft vormgegeven.
Suzanne RaesVPRO Gids, Mei 2013
Suzanne Raes


Voor De mooiste jongen van de klas, en wij richtte documentairemaakster Suzanne Raes (1969) voor het eerst de camera op zichzelf, en op de uitvloeiselen van haar van idealisme doordrenkte kindertijd in het Nijmegen van de jaren zeventig. Raes: “Wie deze film niet leuk vindt, vindt mij niet leuk.”
Hester van EeghenZin, Mei 2013
Hester van Eeghen


Ontwerpster Hester van Eeghen (1958), groeide op in een wereld waar ouderwetse weelde, soberheid en hoge eisen de toon zetten.
Jolande WithuisZin, April 2013
Jolande Withuis


Historisch-sociologe en Juliana-biografe Jolande Withuis (1949) groeide op in een communistisch gezin, waar schoonheid en huiselijkheid het aflegden tegen politieke dogma´s. “Pas vanaf m’n 23ste leerde ik gewoon plezier hebben.”
Rini en EllyZin, Maart 2013
Rini en Elly


Toen Rini volledig werd afgekeurd moest hij met zijn vrouw Elly zijn leven opnieuw zin geven. Ze verhuisden naar een camping en zij werd kostwinner. In Zin vertellen ze over de toppen en dalen van hun ruim 25-jarige relatie.
Yora Rienstra 2Elle, Februari 2013
Yora Rienstra


Portret van cabaretière Yora Rienstra (31) In 2009 won ze het Amsterdams Kleinkunst Festival en vorig jaar deed ze in De Wereld Draait Door een bijzonder accurate imitatie van boerin Jeannet. ‘We maken er wat van’ is haar nieuwe droogkomische voorstelling.
Rascha PeperZin, Januari 2013
Rascha Peper


Op haar 36e hield ze op met lesgeven en ging fulltime schrijven. Rascha Peper (1949) werd op slag een gelukkiger mens: ze had haar bestemming gevonden. Onlangs werd bij haar alvleesklierkanker ontdekt. Ze heeft nog maar kort te leven en zal haar ‘finale meesterproef’ niet kunnen afmaken.
Frans MolenaarZin, December 2012
Frans Molenaar


Couturier Frans Molenaar (1940) zal in 2015 zijn honderdste en tevens laatste collectie tonen. Met het kapitaal dat hij aldus vergaarde heeft hij in zijn Amsterdamse herenhuis een wereld geschapen vol uitbundige luxe.
Ellen DeckwitzElle, November 2012
Ellen Deckwitz


Ellen Deckwitz (30) plukt als dichteres de bitterzoete vruchten van een harde opvoeding. Haar nieuwe bundel heeft een lichtere toon dan haar debuut, maar: ‘Je komt nooit los van je kern.’
Michiel van ErpVPRO Gids, November 2012
Michiel van Erp


In I am a woman now legt documentairemaker Michiel van Erp (49) vast hoe hun geslachtsverandering het levensgeluk van vijf transseksuele vrouwen op leeftijd heeft bepaald.
Leuker LevenZin, November 2012
Iteke Weeda, Ruut Veenhoven, Marli Huijer, Roshan Cools en Henriëtte Prast


Tijd, geld, wilskracht, liefde en geluk: daar kun je niet genoeg van hebben. Vijf professoren en hoogleraren die zich in deze zaken specialiseerden delen hun kennis met mij voor Zin.
Paul LinseZin, November 2012
Paul Linse


Zonder het te beseffen kent iedereen zijn werk. Het nieuwe interieur van het Rijksmuseum, lounges op Schiphol, de binnenkant van station Leiden. Openhartig gesprek met interieurontwerper Paul Linse.
Lammy en PieterZin, November 2012
Lammy en Pieter


Lammy Meulenbelt en Pieter Otter zijn al meer dan 25 jaar samen.In de serie 25+ vraag ik hen naar het geheim van hun geluk.
JanineJansenElle, Oktober 2012
Janine Jansen


Na een burn-out in 2010 heeft violist Janine Jansen haar leven aangepast. En met twee nieuwe cd’s en een ware liefde lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht. Maar de realiteit is weerbarstig, zo blijkt. In Elle vertelt ze over de moeilijke weg terug naar het podium.
CeciliaBartoliZin, Oktober 2012
Cecilia Bartoli


Operazangeres Cecilia Bartoli (1965) is offstage al even bruisend als op het podium. Haar ogen en haar stem dansen langs alle registers, van schalks tot ernstig, maar meestal eindigend in een klaterende lach. Een gesprek over geloof, seks, voetbal en prettig ouder worden.
JanJansenZin, Oktober 2012
Jan Jansen


Met zijn muze Tonny is hij al 45 jaar samen, de perfecte schoen ontwerpen is al een halve eeuw zijn passie en vriendschappen sluit hij voor het leven. Schoenontwerper Jan Jansen (1941): “Ik ben een trouwe hond.”
JohnIrving Zin, Augustus 2012
John Irving


John Irving heeft alles wat een man kan wensen: een oeuvre vol bestsellers, een gestaald lichaam op zijn zeventigste, en een gezin dat hem alle ruimte laat om zijn schrijfdrang uit te leven. Maar de Amerikaanse auteur heeft één grote frustratie. “Ik weet niet of mensen over veertig jaar nog slim genoeg zijn om ingewikkelde boeken te lezen.”
HansVanManen Zin, Juli 2012
Hans van Manen


Tachtig wordt hij in juli, maar choreograaf Hans van Manen (1942) moet zijn best doen om niet te werken. Als hij eens thuis is, geniet hij van zijn kunst en mode. En van Henk van Dijk, al veertig jaar zijn grote liefde.
25PlusJoseMatthijs Zin, Mei 2012
José en Matthijs


Deel vijf in een serie interviews met stellen die al meer dan vijfentwintig jaar samen zijn.
DaanSchuurmans VPRO Gids, Mei 2012
Daan Schuurmans


Acteur Daan Schuurmans (40) heeft met opvallende rollen voor toneel, film en televisie zijn imago als tieneridool trefzeker van zich afgeschud. Ambitie is hem met de paplepel ingegoten. Niet zo verwonderlijk dus dat hij zich nu met de Van God Los-aflevering D.I.S.C.O. waagt aan zijn eerste regie.
MichielRomeyn Zin, Mei 2012
Michiel Romeyn


Jiskefet-legende en eigenzinnig televisiepresentator Michiel Romeyn (1955) koestert zijn jeugddromen. Van de kunstwerken die hij vroeger in het museum bewonderde en nu zelf bezit, tot modelauto’s, vliegtuigjes en brommers.
BrigitteKaandorp Zin, April 2012
Brigitte Kaandorp


Brigitte Kaandorp stond al op het toneel toen cabaratiers Katinka Polderman en Yora Rienstra nog peuters waren. Hun twijfels en onzekerheden vertalen ze in prikkelende vragen aan hun grote voorbeeld.
SachaPolak Elle, April 2012
Sacha Polak


In Nederland is ze nog onbekend, maar het prestigieuze filmfestival Berlinale selecteerde twee van haar films: regisseur Sacha Polak (29), die deze maand debuteert met de sprankelende en stoere speelfilm Hemel.
BarbaraVisser VPRO Gids, Maart 2012
Barbara Visser


In 2009 ging de boekhouder van het Amsterdamse kunstfonds BVKB ervandoor met bijna zestien miljoen euro. Beeldend kunstenaar Barbara Visser, dompelde zich voor haar eerste documentaire onder in het fantastische dubbelleven van Clemens K.
LoesLuca Zin, Februari 2012
Loes Luca


Actrice Loes Luca (1953) ontsluit voor ons haar Rotterdamse herenhuis: een schatkamer. Of het Loes Luca-museum, zoals ze zelf zegt.
Eileen VPRO Gids, December 2011
Hanro Smitsman en Alma Popeyus (Eileen)


Scenaristenduo Hein Schutz en Alma Popeyus en regisseur Hanro Smitsman smeedden Tanja Nijmeijer’s gewelddadige carrière bij de FARC in een uiterst vrije interpretatie tot een fascinerend tweeluik: Eileen. Gesprek over de weerbarstige praktijk van faction.
OuweHoeren Zin, December 2011
Martine en Louise Fokkens


Interview met de tweeling Martine en Louise Fokkens (69). Ze zaten bijna een halve eeuw achter het raam, en vertellen in Zin hun ontroerende en strijdlustige verhaal.
DieuwertjeBlok Zin, December 2011
Dieuwertje Blok


Van het briefje van een jonge aanbidder tot de gevelsteen op haar huis: de meest geliefde bezittingen van presentatrice Dieuwertje Blok (1957) verraden haar vurige inborst.
FrederiqueSpigt Margriet, November 2011
Frédérique Spigt


Over het kamptrauma van haar moeder werd thuis bij Frédérique Spigt (54) nooit gesproken. “Maar haar stilte en verborgen verdriet hebben me sterk gevormd.”
BeppieMelissen Zin, Oktober 2011
Beppie Melissen


De objecten in het huis van actrice Beppie Melissen (1951) symboliseren wat zij waardevol vindt: de band met haar moeder en haar trouwe vrienden, haar levenswerk als frontvrouw van Toneelgroep Carver, en het besef van breekbaar levensgeluk.
Benjamin Herman Zin, September 2011
Benjamin Herman


Jazzsaxofonist en New Cool Collective-voorman Benjamin Herman (1968) over geloof, stijl, levenslust en diep verdriet.
ZadelpijnZin, Augustus 2011
Zadelpijn en ander damesleed


De zes actrices van Zadelpijn en ander Damesleed staan in niet-verhullende fietsbroeken op het toneel. Zin verwent de dames- en één heer- met stijlvolle outfits en Minou peilt en passant hun modemissers, smaak en schoonheidsgeheimen.
NazmiyeOral Margriet, Augustus 2011
Nazmiye Oral


Volkskrant-columniste en kersvers romanschrijfster Nazmiye Oral (42) vertelt hoe de strijd met haar moeder over haar toekomst hen uiteindelijk innig verbond.
WaldemarTorenstra VPRO Gids, Juli 2011
Waldemar Torenstra


Acteur Waldemar Torenstra bevraagt bekende mannen over lust, liefde en de andere sekse in de talkshow Ze is van mij. Even wennen: van bedenker en medepresentator Maxim Hartman moet hij zelf ook “met de ballen op tafel.”
JiskaRickels2 Viva Mama, Juni 2011
Jiska Rickels


Filmen temidden van twaalf meter hoge golven in Alaska, bij bosbranden in Siberië, en diep onder de grond met mijnwerkers: documentairemaakster Jiska Rickels zocht jarenlang het avontuur in de uithoeken van de wereld. Maar ze werd pas echt op de proef gesteld toen ze zeven weken te vroeg een dochter kreeg.
MidasDekkers Zin, Juni 2011
Midas Dekkers


Bioloog en schrijver Midas Dekkers (1946) neemt ons mee op een reis door de tijd én zijn leven aan de hand van zijn meest gekoesterde bezittingen.
Goudzoekers VPRO Gids, Mei 2011
Pieter van der Wielen en Martijn Kieft


In dit coververhaal voor de VPRO gids vertellen Pieter van der Wielen en Martijn Kieft over de nieuwe reeks Goudzoekers. Dit seizoen wagen de heren zich aan participerende journalistiek. Met een snufje engagement.
FidanEkiz Elle, April 2011
Fidan Ekiz


Worstelen met de Nederlandse gewoontes, zwaar werk en het overwinnen van depressies: zelden heeft de eerste generatie Turkse gastarbeiders zich zo openhartig uitgesproken als in de documentaire Veerboot naar Holland van kersvers filmmaker Fidan Ekiz.
HansPool VPRO Gids, April 2011
Hans Pool


Van een hobby voor hippies tot goudmijn voor criminele grootverdieners: de Nederlandse wietteelt heeft haar onschuld verloren. Met dank aan de overheid, zo betoogt Hans Pool, regisseur van de onderhoudende documentaire Nederwiet.
MariaGoos Zin, April 2011
Maria Goos


Scenarioschrijfster Maria Goos (1956) verhaalt over kinderen, werk en haar ouders aan de hand van haar meest geliefde bezittingen.
JanSiebelink Zin, Maart 2011
Jan Siebelink


Van onbetaalbare aandenkens aan zijn vader tot de onverholen weelde van handgemaakte schoenen: Jan Siebelink (1938) toont ons zijn meest gekoesterde bezittingen.
MonicHendrickx2 Zin, Februari 2011
Monic Hendrickx


Actrice Monic Hendrickx (1966) vertelt in Zin over haar jeugd, liefde en bijgeloof aan de hand van haar meest dierbare bezittingen.
DamesVoorNaVieren VIVA, Februari 2011
Dames voor na vieren


Koude Kermis is de nieuwe voorstelling van cabaretduo Dames voor na vieren. De afgelopen zeven jaar lieten ze het schouwburgpubliek lachen om hun ontroerend-stoere typetjes. Maar achter de schermen stormde het.
YoraRienstra VIVA, Februari 2011
Yora Rienstra


Cabaretière Yora Rienstra (29) bezingt in haar debuutvoorstelling het feest én de valkuilen van de liefde. Zelf beleefde ze pas op haar vijfentwintigste haar eerste relatie. “Mijn moeder zei altijd: Yora, je schrijft alleen maar liedjes over de liefde, maar je moet het gewoon eens ervaren!”
AnnekeBlok2 ZIN, Januari 2011
Anneke Blok


Film- en toneelactrice Anneke Blok (1959) kan nauwelijks iets weggooien- een ideale aanleiding voor een gesprek aan de hand van haar meest gekoesterde bezittingen.
Plien Viva Mama, December 2010
Plien van Bennekom


Cabaretière Plien van Bennekom, helft van het duo Plien & Bianca, werd moeder op haar vierendertigste. Vanaf dat moment ontdekte ze wat groot geluk én zwaar verlies betekent.
KatinkaPolderman Viva, December 2010
Katinka Polderman


Shockeren, analyseren en ontroeren: Katinka Polderman doet het allemaal in haar nieuwe voorstelling Polderman Tuigt Af.
DenUyl VPRO gids, Oktober 2010
Ger Beukenkamp, Anet Bleich en Barbara den Uyl


Mag een scenarist de waarheid naar zijn hand zetten? De VARA komt met de miniserie Den Uyl en de affaire Lockheed. Scenarist Ger Beukenkamp, Den Uyl-biografe Anet Bleich en dochter Barbara den Uyl buigen zich over de morele dilemma’s rond deze eigentijdse faction.
Penoza VPRO gids, September 2010
Pieter Bart Korthuis


Scenarist Pieter Bart Korthuis over de totstandkoming van de acht-delige KRO-misdaadserie Penoza, met Monic Hendrickx in de rol van Carmen, vrouw van drugsbaas Frans. “Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n liefhebber van politieseries of whodunits.”
Mark RuttePlus Magazine, Juni 2010
Ouderenzorg


Jan Peter Balkenende, Job Cohen, Femke Halsema, Emile Roemer en Mark Rutte geven aan de vooravond van de verkiezingen hun visie op ouderenzorg.
CaroEmerald Viva, Mei 2010
Caro Emerald


Caro Emerald´s hits “A Night Like This” en “Back It Up” klinken op elke straathoek. Maar van de vrouw achter de soepele stem weten we weinig. Nouja, tot vandaag dan. “Jezus, wat een diepte-interview, haha. Ik zit hier mijn hele leven af te draaien!”
EvaMariaWestbroek Libelle, April 2010
Eva Maria Westbroek


Na een zwaar jaar waarin ze kampte met ziekte en rouw verovert operazangeres Eva Maria Westbroek (40) nu opnieuw de wereldpodia met haar intens doorleefde spel. Een gesprek over eenzaamheid, ambitie, verlies en geluk.
MyrtheHilkens Viva Mama, April 2010
Myrthe Hilkens


Vorig jaar was Opzij-columniste Myrthe Hilkens (31) nog het middelpunt van een verhit debat rond haar boek “McSex”. Inmiddels is ze moeder van dochter Feline én werkt ze aan haar eerste roman. Het is spitsuur in het leven van de jonge moeder. “Nu mag ik het zelf allemaal goed gaan doen met mijn grote waffel!”
De TroonVPRO gids, Maart 2010
De Troon


Regisseur Eric de Bruyn en acteurs Yorick van Wageningen, Dragan Bakema en Marcel Musters doen een boekje open over de AVRO-dramaserie De Troon. De kijker wordt verwend met prachtige paleisinterieurs en weidse landschappen, maar achter de schermen was het buffelen. De Bruyn: ’ Er is nog steeds te weinig geld. Wat wij nu hebben gedaan met De Troon, ik hoop niet dat dit de norm wordt, want het was eigenlijk te zwaar voor iedereen.’
JiskaRickels VPRO gids, Januari 2010
Jiska Rickels


Documentairemaker Jiska Rickels vertelt over haar intense leven achter de lens. De strak gestileerde stijl waarmee ze in 2003 onder groot applaus debuteerde heeft ze verlaten. “Jarenlang had ik me geconformeerd aan het idee dat het allemaal zonder interviews moest, heel visueel, blablabla, maar daardoor ook heel streng en stijf.”
Mister FluVPRO gids, December 2009
Mr. Flu


Terwijl de ster van viroloog Ab Osterhaus rijst oogst hij steeds meer afgunst en bewondering. Inmiddels luidt de vraag: moet de talkshow-favoriet terug het lab in?
CharlieDee Viva, December 2009
Charlie Dée


Singer-songwriter Charlie Dée (32) won een handvol popprijzen, speelde al op Lowlands, en brengt begin volgend jaar haar vierde album uit onder de titel “Husbands And Wives”. In Viva een indringend interview over de hoogte- en dieptepunten in haar werk en leven. Charlie Dée: “Carrière, kind krijgen, liefde: alle grote dingen gaan bij mij nooit zomaar vanzelf.”
MatFraser NRC Handelsblad, December 2009
Mat Fraser


De tegendraadse, charismatische Britse theatermaker en acteur Mat Fraser(47) is gastheer op de openingsavond van de manifestatie “Niet Normaal” . Hij is geboren met korte armen (zijn moeder slikte softenon) en heeft zijn lichaam tot de focus van zijn werk gemaakt. “Op straat word ik voortdurend aangestaard, maar op het podium heb ik álle macht.”
Viagraman VPRO gids, December 2009
Michael Schaap


Programmamaker Michael Schaap (41) levert met “De Viagraman” zijn eerste lange documentaire af. In dit coververhaal voor de VPRO gids vertelt hij over de geschiedenis en toekomst van het 11-jarige medicijn en zijn bitterzoete ervaringen met “de magische blauwe pil.”
JanineJansen Libelle, November 2009
Janine Jansen


Topvioliste Janine Jansen brengt dit najaar haar zesde cd uit, “Beethoven & Britten Vioolconcerten”, tourt non-stop langs de grote concertpodia en plant ondertussen de zevende editie van haar eigen kamermuziekfestival. Het zware intercontinentale tourleven is haar niet aan te zien, maar achter de schermen snakt ze naar rust. “Ik mis de tijd om alles wat ik meemaak te verwerken.”
EvelineCrone VPRO gids, November 2009
Eveline Crone


Eveline Crone (34), hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie, scande de hersenen van jongeren tussen 10 en 22 jaar om de ontwikkeling van hun brein in kaart te brengen. De auteur van de bestseller “Het puberende brein” ondervraagd voor de VPRO gids.
WendeSnijders2 Viva, November 2009
Wende Snijders


Zangeres Wende Snijders heeft zich muzikaal én privé opnieuw uitgevonden. In Viva vertelt ze over de worsteling die daarvoor nodig was.
AnnekeBlok Libelle, Oktober 2009
Anneke Blok


Toneelveterane Anneke Blok brak in 2007 door op het filmdoek met haar rol in de kaskraker “Alles is Liefde” en won een jaar later een Gouden Kalf voor haar ontroerende spel in “Tiramisu”. Op dit moment is de actrice te zien in “Alles Stroomt”. In Libelle vertelt ze over huilscenes, familiegeluk en het leven na een grote liefde.
HannaBervoets VIVA, September 2009
Hanna Bervoets


Debutante Hanna Bervoets (25) bestormt de literaire wereld met haar sprankelende roman “Of hoe waarom”, en een opvallende multimediale pr-campagne. Boeken leest ze niet, haar inspiratie haalt ze uit popmuziek, realityshows en de ontroerende leegheid in de ogen van Britney Spears.
Een Kind kost HonderdduizendLibelle, Augustus 2009
Een Kind Kost 100.000,- Euro


Wat kost een kind? In ieder geval meer dan je denkt. Voor Libelle zette Minou op den Velde de belangrijkste kosten op een rij.
WaldemarTorenstra VPRO gids, Juni 2009
Waldemar Torenstra


Drie weken na zijn screentest (en eerste interview ooit) debuteert acteur Waldemar Torenstra als presentator van De Zomer Draait Door, in de voetsporen van Matthijs van Nieuwkerk. In de VPRO gids vertelt hij zonder omhaal over zijn trots en zijn twijfels.
AnnetMalherbe Libelle, Mei 2009
Annet Malherbe


Actrice Annet Malherbe over haar rol in “De laatste dagen van Emma Blank”, haar “rare zelfbeeld” en het dagelijks leven met man Alex van Warmerdam en zoons Mees (24) en Houk (19). De podiumveterane is klaar voor een wervelend toneelseizoen. “Ik ben natuurlijk wel een uitslover.”
PaulRosenmoller VARA gids, Mei 2009
Paul Rosenmöller


Naar aanleiding van de Europese verkiezingen zocht Paul Rosenmöller voor de Ikon de grenzen van Europa op, met de vraag: “wat betekent het voor mensen om Europees te zijn?”
SaskiaNoort AM magazine, Maart 2009
Saskia Noort


Thrillerschrijfster en columniste Saskia Noort (42) heeft menig bestseller op haar naam staan. Deze maand verschijnt haar nieuwe boek, "De Verbouwing", waarin plastisch chirurge Mathilde het zwaar te verduren krijgt. De schrijfster zelf heeft ook geen makkelijk jaar achter de rug. Na een huwelijk van twintig jaar leeft ze nu weer alleen met haar twee kinderen Julia (13) en Matthieu (16). In AM Magazine maakt ze de balans op. Hoe zondig leeft Saskia Noort?
De Beste SchoolVPRO gids, Februari 2009
De Beste School


Vooral in de grote steden worstelt het onderwijs met toenemende segregatie. Voor Tegenlicht volgde Bregtje van der Haak de kinderen van een gemengde school in de Amsterdamse buurt de Pijp. Ouder, schooldirecteur, onderzoeker en wethouder spreken zich uit.
WilfriedDeJong VPRO gids, Januari 2009
Wilfried de Jong


VPRO's Wilfried de Jong ontleedt in een nieuwe serie afleveringen van "24 uur met..." opnieuw de binnen- en buitenkant van zijn gasten. Een gesprek met de meesterinterviewer over laffe politici, het demasqué van Marijke Helwegen en de Jong's eigen haat-liefdeverhouding met het vak. "Televisiemaken tintelt als goede champagne. Maar tegelijkertijd is het allemaal zo dun als het slechtste ijs in de winter."
Geert Mak PortretVPRO gids, Januari 2009
Geert Mak


Geert Mak dook voor "In Europa" in zijn persoonlijke herinneringen aan 1968. Met enige tegenzin, dat wel.
Van Moskou Tot MagadanVARA gids, Januari 2009
Van Moskou Tot Magadan


Trouw-correspondent Jelle Brandt Corstius (30) schreef het hilarische reisverslag "Rusland voor gevorderden". Voor de VPRO-televisie trok hij opnieuw naar de uithoeken van Rusland.
KatinkaPolderman VIVA, December 2008
Katinka Polderman

Cabaretiere Katinka Polderman (27) tourt gewapend met een akoestische gitaar en een beurteling ironische en gevoelige blik op de wereld langs de theaters met haar tweede voorstelling "Polderman kachelt door." Van haar eigen sekscapades tot het rookverbod in "kinderachtig Nederland": het komt allemaal voorbij. "Ik lees de krant met een schaar in mijn hand."
DeJeugdVanTegenwoordig VARA gids, December 2008
De Jeugd Van Tegenwoordig


Podiumangst, liefdesverdriet en backstageleed: Willie Wartaal, Fieze Fur en P. Fabergé van de Jeugd van Tegenwoordig laten het achterste van hun tong zien in de VARAgids.
FransBrometVARA gids, November 2008
Frans Bromet


Het documentairefestival IDFA eert vanaf deze week programmamaker Frans Bromet met een retrospectief. Ondertussen onderwerpt de meester zelf het documentaireaanbod op televisie aan een - zacht gezegd - scherp oordeel.
DennisVanDerVen VARA gids, November 2008
Dennis Van De Ven


Acteur Dennis van de Ven schrijft zo goed als alle scènes voor "Draadstaal", waarbij hij ter inspiratie heen en weer pendelt tussen tragikomische jeugdherinneringen en zijn verwondering en verontwaardiging over de wereld.
MonicHendrickx VARA gids, September 2008
Monic Hendrickx


Monic Hendrickx (41) is Gast van het Jaar op het Nederlands Film Festival. De actrice zelf maakt ondertussen de balans op van haar tienjarige loopbaan. "Ik denk dat ik zonder acteren kan".
Film academie 50 jaarVARA gids, September 2008
Droomgenoten


De Nederlandse Film- en Televisie Academie, die haar 50-jarig bestaan viert, was volgens haar eerste student, regisseur Frans Weisz, "de beste plek om droomgenoten tegen het lijf te lopen." Acht oud-studenten over wat film ooit moest zijn en wat het geworden is.
Met Frans Weisz, Pieter Verhoeff, Jean van de Velde, Mijke de Jong, Frans Bromet, Johan Nijenhuis, Aryan Kaganoff en Tim Oliehoek.
InezWeski AM magazine, Juli Augustus 2008
Inez Weski


Inez Weski werd precies dertig jaar geleden als advocaat beëdigd. Inmiddels kennen we haar van grote strafzaken waarbij ze met succes op de bres staat voor cliënten als Desi Bouterse, Sister P. en recent Guus Kouwenhoven. Aan diens vrijspraak gingen meer dan drie slopende jaren vooraf, maar tegenwerking spoort haar aan, vertelt ze . "Als ik schaak wil ik schaakmat."
Micha KleinVARA gids, Maart 2008
Voor De Wolven


Kunstenaar Micha Klein spande een kort geding aan tegen regisseur Corinne van Egeraat, omdat hij het oneens was met de inhoud van de documentaire die zij over hem maakte. Wat ging er mis en: kan het ook anders?
Met oa. Rachel Hazes, Ellen ten Damme en John Appel.
Satellite QueensVARA gids, Januari 2008
Satellite Queens


In "Satellite Queens" portretteert Bregtje van der Haak de vier presentatrices die op de arabische zender MBC een opzienbarende, extreem goed bekeken, taboeverpulverende talkshow bestieren. Twee van de dames spreken zich uit.
VorstenkoortsVARA gids, December 2007
Vorstenkoorts


Scenarist Ger Beukenkamp en historicus/Oranjekenner Han van Bree over feit & fictie in "De prins en het meisje".
LevenslessenVIVA, Oktober 2007
Verdien altijd je eigen boterham


Zes wijze vrouwen uit cultuur, politiek en media vertellen wat zij van het leven leerden. Met Annemarie Jorritsma, Wouke van Scherrenburg, Ans Markus, Cisca Dresselhuys, Catherine Keyl en Mathilde Santing.
KleurentelevisieVARA gids, Augustus 2007
Kleurentelevisie


Tijdens "Bimbo's en Boerka's" discussiëren Jeroen Pauw en de Meiden van Halal over de multiculturele samenleving. Waarom zien we altijd dezelfde allochtonen op tv?
GeefHaarEenShotVARA gids, Juni 2006
Geef Haar Een Shot


De cameraman van "Bolletjes Blues" is een vrouw. Waarom komt dat eigenlijk zo weinig voor? Drie dames over het verslavendste vak ter wereld.
Trouwjurk op MarktplaatsMarie Claire, Mei 2006
Wat Hebben Wij Gemeen?


Voor veel vrouwen is het de ergste nachtmerrie: op het laatste moment gaat je huwelijk niet door. Een gesprek met drie jonge vrouwen die hun nooit gedragen trouwjurk op Marktplaats te koop aanboden. "Eigenlijk overviel het me, maar ik dacht: ik moet wel ja zeggen, want hij heeft de ringen al."
ZenuwbaanVARA gids, April 2006
Coaches


Ineens heeft iedereen in Hilversum een coach. Drie gerenommeerde coaches over doktersgeheimen, faalangstige presentatoren en "vervelende karaktermisvormingen."
coach Judith BoschVARA gids, Januari 2006
Les In Oerstof


Als coach bracht oud-presentatrice Judith Bosch (1944) vele generaties presentatoren de kneepjes van het vak bij. Albert Verlinde: "Tegen mij zei ze: Lach eens wat minder!"
DatingGedoetjeVARA gids, November 2005
Datingachtig Gedoetje


Ter gelegenheid van zijn dertiende "All You Need Is Love"-reeks een openhartig gesprek met koppelkoning Robert ten Brink.
DocwerkersAvantgarde, Juli 2005
Docwerkers


Ze trotseren huizenhoge golven, reizen van Sint Petersburg tot Peking en besteden jaren van hun leven aan het maken van hun "filmbaby": documentairemakers. Aan het woord zijn regisseurs Jiska Rickels, Yanting Yuen en Jessica Gorter.
Nederlandse actricesMarie Claire, Juli 2005
Hollandse Coppola's


met Tamar van den Dop, Colette Bothof en Nanouk Leopold.